Ulrika Lorentzis blogg

Ulrika Lorentzis blogg

Om den här bloggen

Tankar och åsikter, just nu mest loggbok för reaktioner på boken Något bara kvinnor kan. Normer, biologi och graviditet.

Recensioner Något bara kvinnor kan

GRAVIDITETPosted by ulorentzi 27 Nov, 2008 13:31:23
Kräver dubbel läsning Borås tidningar 20 november 2008. Hanna Grahn Strömbom:
"Om jag har förstått saken rätt, så försöker hon förena detta att erkänna kraften i både graviditet och moderskap med en fördomsfri syn på familj och kön och en förhoppning om mer jämställda förhållanden.

Tankegången är inte spikrak, men jag tror att många kan eller åtminstone vill känna igen sig i detta."

"Moderligheten inget att ta för givet" i Göteborgs-posten 21 november 2008 av Alexandra Coelho Ahndoril (bara i papperstidningen pdf s. 69):
"Välformulerat och skickligt analyserar Ulrika Lorentzi, i sin bok Något bara kvinnor kan, graviditeten som en företeelse som antingen fängslar kvinnor i biologistiska könsfördomar eller tjudrar fast henne i en gudinnemytologi där hennes eventuella känsla för att vara tveksam, värdelös eller dålig inte ryms."

Lorentzi, Ulrika: Något bara kvinnor kan, Kristianstadsbladet 25 november 2008 av Ella Andrén:

"Precis som i Nina Björks nyligen utkomna avhandling ger Ulrika Lorentzi motbilder till den liberala bilden av den autonoma individen som grunden för hela det västerländska tänkandet. Precis som Björk sätter hon fingret på något djupt schizofrent i vårt sätt att tänka om människor. Visst är det den vuxne, fysiskt sett välbeställde mannen som är normen über alles. Gravida och småbarn faller utanför tämligen direkt. Här finns ett stark förnekande av hur beroende vi är av andra, ofrånkomligt under perioder eller genom hela livet, fysiskt, materiellt eller "bara" känslomässigt."

Graviddebatt, Kulturnytt 27 november 2008 av Anneli Dufva:
"Riktigt och viktigt alltså – och ändå lyfter det inte. Ulrika Lorentzis stil och närvaro alltför försiktig, samtidigt som boken blir som bäst när den vågar vara personlig. Intervjun med Tiina Rosenberg och hennes berättelse om barn, kärlek och livsval är boken mest intressanta parti – där många av frågeställningarna konkretiseras."


  • Comments(0)//blogg.ulrikalorentzi.se/#post9