Ulrika Lorentzis blogg

Ulrika Lorentzis blogg

Om den här bloggen

Tankar och åsikter, just nu mest loggbok för reaktioner på boken Något bara kvinnor kan. Normer, biologi och graviditet.

Ljumt

GRAVIDITETPosted by ulorentzi 09 Jan, 2009 10:51:38
Jenny Maria Nilsson tycker att jag granskar mig själv med den manligt ifrågasättande blicken i recensionen Ljumt om genus i Helsingfors Dagblad HD 29 december 2008.

"Det sympatiska med Lorentzis bok är känslan av rapport, sammansättningen, de många rösterna och olika perspektiven. Men hon sviker läsaren, vad är hennes credo? Hon pekar på befintliga normer men ryggar inför frågans dignitet och tar ingenting till kokpunkten – det blir ljumt."

Nilsson tycker att det är klaustrofobiskt att läsa om föräldrar som medvetet väljer bort möjligheten för barnen att ta reda på sitt biologiska ursprung och att kvinnors "rätt till makt över graviditet och barnafödande är den mest konkret angelägna frågan för allas vår framtid – och fortfarande den mest försummade".

Vi får också veta att Nilssons mormor födde nio barn, hennes mamma tre och att hon själv träffade en snygg kille och blev med barn tidigt. Nog för att några av mina släktingars graviditeter finns med i boken men är det rimligt att så många recensenter ägnar stor del av recensionerna till sina egna och släktingars barnafödande?

  • Comments(0)//blogg.ulrikalorentzi.se/#post15